Ben je iemand die binnenkort met pensioen gaat? Of ben je iemand die binnenkort voor je gevoel heel oud wordt. Wanneer je ouder wordt zijn er dingen die je kunt verwachten. Je lichaam zal gaan veranderen wanneer je steeds ouder wordt. Hier kun je echter niets aan doen. Alleen kun je jezelf er wel op voorbereiden. Hieronder kun je een aantal dingen vinden wat er kan gebeuren als je ouder wordt en wat er eventueel aan wordt gedaan.

Horen

Wanneer je ouder wordt, word je gehoor minder. Je zult minder goed horen wat er om je heen wordt gezegd. Dit is zowel voor jou als voor jouw omgeving vervelend. Ze zullen niet gemakkelijk een gesprek kunnen houden wanneer ze continu iets moeten herhalen. Echter valt er ook iets aan te doen wanneer je minder goed hoort. Je kunt een hoorapparaat krijgen wanneer je minder hoort. Een hoorapparaat versterkt het geluid dat in een ruimte is in het oor van degene die een hoorapparaat draagt. Bovendien kan een hoorapparaat ook gemakkelijk aan een telefoon of aan een televisie worden gekoppeld, hierdoor kun je met je hoorapparaat goed de televisie volgen of goed met iemand bellen aan de telefoon. Het geluid van de televisie of telefoon wordt versterkt door het hoorapparaat. Het geluid van de omgeving wordt daardoor gedempt en word je afgesloten van de omgeving. Dit is ook voor je omgeving soms lastig, omdat je dan niet gemakkelijk over een programma kan praten als je die ander niet kan horen.

Zien

Naast je gehoor zal je ook steeds minder goed kunnen zien wanneer je ouder wordt. Het lezen van de krant of een boek zal steeds moeilijker worden. Voor een boek of krant zal je een leesbrilletje nodig hebben. Verder zal je zicht niet verder achteruit gaan. Het licht er natuurlijk ook aan of je van tevoren al een bril had of dat je altijd goed hebt kunnen zien. Een leesbril kun je gemakkelijk bij de HEMA of de action halen. Hiervoor hoef je niet per se naar de opticien. Echter kan dit wel wanneer je voor een specifieke sterkte zorgt. Echter zal deze bij de opticien wel wat duurder zijn, maar deze is wel specifiek op jouw ogen afgestemd. Hierdoor zal de kwaliteit ook goed zijn en zal je leesbril langer mee kunnen. Echter hoef je niet altijd een brilletje op wanneer je naar de televisie kijkt. Wellicht wel als je de ondertiteling wilt kunnen lezen.

Je kan misschien ook genieten van: