Hoe verzorg ik mijn littekens? Aanbevolen

​Na zelfverwonding kan het voorkomen dat er littekens achterblijven. Dit is lang niet altijd zo. Ook zelfverwonding zonder zichtbare littekens dient ernstig genomen te worden. Ook mensen met niet-zichtbare vormen van zelfbeschadiging verdienen evenveel zorg. Maar zoals de kop van dit artikel zegt: vandaag verdiepen we ons even in littekens. 

Littekens zijn er in alle vormen en formaten. Vaak schaam je je ervoor. Omdat ze je doen denken aan de zelfbeschadiging en de achterliggende pijn. Maar ook omdat ze vaak zichtbaar zijn voor mensen. Zeker in de zomer, als het weer ons toelaat om korte mouwen en jurkjes te dragen. 

Het belangrijkste is om je littekens te aanvaarden als een deel van jezelf. Aanvaarding is zoveel belangrijker dan eender welke zalf. Toch kan het zijn dat je je comfortabeler voelt bij littekenzalfjes en -crèmes. Daarom geef ik even een overzicht van de belangrijke dingen om in acht te houden. 

  • Smeren is masseren

Het belangrijkste aan het smeren van zalf of crème is de massage die het litteken krijgt. Zeker voor beginnende littekens is massage een belangrijk onderdeel van het herstel van de huid. Als je het litteken goed masseert, dit kan gewoon met een hydraterende crème, dan rijpt het litteken vlotter. Met gewone hydraterende crèmes en bodylotions kan je al iets doen, zolang je maar goed masseert. Als je het eng vindt jezelf te masseren, kan je het ook vragen aan een vriend, vriendin, je lief of een familielid.

  • Duurdere producten

Er zijn ook duurdere producten die een specifieke werking hebben voor littekens. Producten met zink, zoals CicaCare, Cicalfate of Cicaplast, kunnen een goed effect geven. Ze zorgen ervoor dat de littekens sneller wit worden. En dat de rijping vlotter gebeurt. Je vindt deze crèmes bij je apotheek. 

  • Naar de dermatoloog? 

Als je je echt slecht voelt bij je littekens, kan je nog altijd naar de dermatoloog gaan. Hou er rekening mee dat dit heel heftig en confronterend kan zijn. Een dermatoloog heeft allerlei middelen om littekens mooier te maken. Let wel: behandelingen bij de dermatoloog zijn vaak duur. 

Ook jij kan ons je herstelverhaal of blog doorsturen op info@verwonderd.be.