Help, het wordt zomer. Over zelfverwonding en zomerweer Aanbevolen

​De zomer en het mooie weer komen er weer aan. Sommige mensen hebben littekens overgehouden aan hun zelfverwonding. Dit is niet altijd het geval: veel vormen van zelfverwonding zijn onzichtbaar. Maar als er littekens zijn als gevolg van zelfverwonding, dan kan de zomer een heel lastige periode zijn. 

Het mooie weer komt eraan. Iedereen loopt er veel bloter bij dan in de winter. En hoe doe je dat eigenlijk met littekens? 

Durf jij er net als iedereen zomers bijlopen, of verstop je je liever onder bedekte kleding? Ben je bang dat mensen jeg aan aanstaren en vragen gaan stellen? En hoe doe je het in godsnaam in bijzijn van familieleden? Verwonderd geeft je enkele tips. 

  • Littekens zijn niet iets om je over te schamen. Je bent wie je bent, met of zonder littekens. Probeer je niet te verstoppen voor jezelf en anderen. 
  • Mensen kunnen je aankijken. Maar misschien vinden ze je haren wel mooi, of houden ze van je rokje of hemd. Het is niet gezegd dat mensen per sé naar je littekens kijken. Als dat zo is, zoek dan een manier om hiermee om te gaan. Je kan hun aandacht afleiden door iets te zeggen tegen hen, zodat ze naar je gezicht kijken. Er zijn tal van manieren om hiermee om te gaan. Probeer en kijk wat voor jou het beste is.
  • Doe het systematisch. Begin met een plaats waar je de mensen goed kent, of juist niet kent. Wat voor jou het gemakkelijkste aanvoelt. Sommige mensen voelen zich beter met zomerse kleding bij vrienden, anderen dan weer als ze gaan shoppen in een staat vol wildvreemden. Bouw zo de zomerse kleding op. 


Hoe ik het deed? 

De eerste keer dat ik korte mouwen droeg was toen ik alleen gaan shoppen was. Dit was in een winkelstraat vol onbekenden. Ik lag er minder wakker van omdat ik toch niemand kende. Daarna droeg ik weleens korte mouwen bij vrienden. Zij veroordelen me niet voor m’n littekens. Bij mensen waarbij ik geen korte mouwen durf dragen, ga ik eerder tuniekjes en zaken met lange mouwen over m’n armen doen. Verder ben ik zelfs naar het strand durven gaan. Dit is nu een jaar geleden. Mensen hebben gekeken, maar niet echt negatieve zaken gezegd.

Als ik mensen zie staren, zet ik een glimlach op en zeg ik vrolijk: ‘goeiemorgen’. Zo schrikken ze vaak en voelen ze zich beschaamd omdat ze zo staren. Ze kijken dan onmiddellijk naar m’n gezicht en zo is de aandacht ook van mijn armen afgeleid. 

Nog een belangrijk punt

Verzorg je huid en in het bijzonder je littekens goed met zonnecrème met een hoge factor. Je huid is kwetsbaar. En littekens zijn nog kwetsbaarder. Smeren is de boodschap. ​

Zomerbeelden

Ook jij kan ons je herstelverhaal of blog doorsturen op info@verwonderd.be.