Voor jongeren

Je bent jong en je zit met jezelf in de knoop?
Je denkt er aan jezelf te verwonden of hebt dit al eens gedaan?
Een vriend/vriendin krast zichzelf en je weet niet wat je kan doen?

Is één van deze vragen van toepassing op jou, dan kan je zeker terecht bij Verwonderd. Een eerste boodschap die we jou willen meegeven is: Je bent niet alleen!

Opgroeien kan een lastige opgave zijn. Je lichaam verandert, zowel qua uiterlijk als op hormonaal vlak. Je moet verschillende overgangen maken, bijvoorbeeld van de lagere school naar het middelbaar, je hebt al eens ruzie met je beste vriend of vriendin. Al deze dingen kunnen er voor zorgen dat je niet meer goed weet wat te doen en je niet goed voelt in je vel. Dat is heel begrijpelijk. Het gebeurt dan ook dat je niet meer weet hoe je met deze problemen moet omgaan en er aan denkt jezelf pijn te doen of jezelf al pijn hebt gedaan. Alhoewel het nu een oplossing lijkt te zijn voor je probleem, willen wij je zeggen dat dit niet de goede manier is! Het kan tot heel wat onvoorziene gevolgen leiden zoals blijvende littekens.

We willen jou aanraden om over je problemen en je zelfverwonding te praten. Dit kan bijvoorbeeld met vriend(in), een leerkracht of een andere volwassene zijn die je vertrouwt (bijvoorbeeld: je huisarts, CLB-medewerker). We begrijpen dat het niet makkelijk is om met iemand persoonlijk over je problemen te praten.

Buiten deze personen wil Verwonderd voor jou ook een luisterend oor bieden. Als je je verhaal even kwijt wil of je hebt nood aan een babbel dan kan je ons mailen op volgend e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer je een e-mail stuurt proberen we zo snel mogelijk te antwoorden en kan je rekenen op een antwoord binnen de 5 werkdagen. Voor dringende hulp in geval van crisissituaties neem je echter beter contact op met Tele-Onthaal of de Zelfmoordlijn.

Verder zijn er ook nog een heleboel andere plaatsen waar je anoniem terecht kan. We sommen ze hieronder even voor je op:

  • Awel: Dit is de vroegere kinder- en jongerentelefoon. Je kan naar hen bellen of mailen, alsook chatten met een medewerker. Dit kan volledig anoniem. www.awel.be
  • JAC: Het Jongerenadviescentrum is er voor jongeren tussen 12 en 25 jaar. Net zoals bij Awel kan je met hen chatten, bellen of mailen. Je kan ook bij ze langsgaan bij een JAC in je buurt. Het is gratis en anoniem. www.jac.be
  • Tele-onthaal: Het is best mogelijk dat bovenstaande organisaties op het moment dat jij het nodig hebt, al druk bezig zijn en niet meteen je oproep kunnen beantwoorden. Tele-onthaal is langer bereikbaar en je kan dan bij hen terecht. Je kan met Tele-onthaal chatten of bellen. www.tele-onthaal.be
  • De zelfmoordlijn: Het kan zijn dat je het even niet meer ziet zitten er over nadenkt om een einde aan je leven te maken. In dat geval kan je best bellen of chatten met de Zelfmoordlijn. www.zelfmoord1813.be

 

Indien je je in een noodsituatie bevindt en je dringend hulp nodig hebt, dan contacteer je best de hulpdiensten op het nummer 112!

 

Voor volwassenen

Er is weinig onderzoek gebeurd naar volwassenen die zichzelf verwonden. Uiteraard zijn er volwassenen die zichzelf verwonden, maar concrete cijfers zijn er niet te vinden. Er wordt vooral onderzoek gedaan naar jongeren en adolesenten. Misschien verwondde je jezelf voor de eerste keer toen je nog jong was, of ben je jezelf pas op latere leeftijd beginnen verwonden na een ingrijpende gebeurtenis? Je hebt misschien al een partner, bent getrouwd, hebt werk of je bent al jarenlang bezig om je uit de psychiatrie uit te worstelen. Je partner begrijpt je zelfverwonding niet, je krijgt vragen op je werk over je lange mouwen, je kinderen vragen wanneer je eens met hen kan gaan zwemmen en je probeert je probleem al jaren te verstoppen. Het is alleszins duidelijk dat volwassenen die zichzelf verwonden vaak andere problemen hebben dan jongeren die zichzelf verwonden. Zelfverwonding is ingrijpend voor verschillende aspecten van je leven.

Je bent alvast niet alleen. Ik ben een dertiger en ik verwond mezelf. Al jaren. De problemen waar ik tegenaan loop zijn hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde als diegene waar jij tegenaan loopt. Toch zijn er vast een aantal dingen waar je je in herkent. Het is alvast belangrijk dat je een vertrouwenspersoon hebt. Een psycholoog, psychiater, huisarts partner, goede vriend/vriendin. Je hoeft het niet alleen te dragen. Deel het met iemand die je vertrouwt.

Zoek professionele hulp. Bij mij was zelfverwonding een uiting van een ernstige psychiatrische problematiek. Dat is niet bij iedereen het geval, toch is het belangrijk dat je hulp zoekt. Hoe sneller hoe beter. Zelfverwonding is in alle gevallen ernstig genoeg om professionele hulp voor te zoeken, hoe minimaal het ook is. Een paar gesprekken met een professional zijn misschien al genoeg om de onderliggende oorzaken van jouw zelfverwonding te vinden.

Veroordeel jezelf niet. Voor mij is het een belangrijke factor geweest om mild te zijn voor mezelf, tijdens het proces van herstellen van mijn zelfverwonding. Hoe minder ik mezelf verwondde, hoe beter, desondanks was het belangrijk dat ik mezelf niet veroordeelde als ik het uitzonderlijk toch eens deed. Meestal is zelfverwonding een uiting van een onderliggende oorzaak en kan je er pas mee stoppen als je daarmee in het reine gekomen bent.

Zoek hulp. En geloof in jezelf.

- Marieke, lotgenoot